Żywienie

Ogólne założenia dotyczące żywienia dzieci w Gminnym Żłobku w Kiełczowie

  1. Posiłki w żłobku przygotowywane są w oparciu o realizację zasad higieny produkcji żywności i bezpieczeństwa zdrowotnego zawartych w Księdze HACCP.
  2. Jadłospisy konstruowane są dekadowo i uwzględniają obowiązujące wytyczne dotyczące zasad prawidłowego żywienia: wysoka jakość i dobór surowca, odpowiednie wielkości porcji, urozmaicenie posiłków itp. Jadłospisy układane są dla dwóch grup wiekowych:
    1. dla dzieci do 1 r. ż.,
    2. oraz powyżej 1 r. ż. (dla grup II i III).
  3. Diety eliminacyjne realizowane są w oparciu  o zaświadczenie od lekarza specjalisty. Nie ma możliwości realizowania diet eliminacyjnych TYLKO w oparciu o prośbę /oświadczenie/ rodziców.
  4. W żłobku obowiązuje realizacja kształtowania właściwych nawyków żywieniowych poprzez:
    1. stałe pory posiłków – zgodnie z ustalonym harmonogramem dnia;
    2. rozmaicony i właściwie zbilansowany jadłospis /zdrowa dieta/;
    3. brak pojadania między posiłkami;
    4. praktyczno – psychologiczne podejście do konsumpcji posiłków przez dzieci /maluszki nie są zmuszane do jedzenia tylko umiejętnie zachęcane/;
    5. właściwą kulturę spożywania posiłków /swoboda, przyjazna atmosfera – bez zabawy i telewizji; kształtowanie umiejętności samodzielnego jedzenia rączkami, później posługiwania się łyżeczką; spożywanie posiłków w grupie – dzieci lubią jeść w towarzystwie, szczególnie rówieśników/;
    6. brak w menu maluszków słodyczy /cukierków, czekolad, batonów itp./;
    7. kształtowanie nawyku mycia rąk przed posiłkiem /w zależności od wieku/.
Skip to content