Jadłospis tygodniowy 11-14.09.2023
Data | Śniadanie | II śniadanie | Zupa | II danie + podwieczorek |
Poniedziałek 11.09.2023 | Kasza jaglana (15g) na mleku (200ml), chleb razowy (20g) (żyto) z masłem (5g) (mleko), ½ jajka, papryka (20g), herbata lipowa (100ml) | Sok marchwiowo- jabłkowy (wyrób własny) (100ml) | Barszcz czerwony (seler) z ziemniakami i majerankiem (250ml) | Kotleciki z indyka z warzywami (jaja, pszenica, seler) w sosie ziołowym (mleko), ziemniaki, mizeria z jogurtem naturalnym i koperkiem (mleko) (220g), kompot żurawinowy (100ml), chipsy warzywno - owocowe (15g) |
Wtorek 12.09.2023 | Kaszka kukurydziana (15g) na mleku (200ml), chleb graham (pszenica) (20g) | Koktajl z brzoskwiniami (mleko) (wyrób własny) (100ml) | Zupa krem z marchewki (seler) z imbirem, napojem migdałowym, ziemniakami i zieloną pietruszką (250ml) | Naleśniki z ciecierzycą i jabłkami (pszenica, jaja, mleko) (220g), kompot śliwkowy (100ml), mus z mango (100g) |
Środa 13.09.2023 | Kakao (2g) na mleku (100ml), weka pszenna (35g) (pszenica) z masłem (5g) (mleko), paprykarz z miruny (ryba, seler) (30g), kiełki brokuła (3g) | Mus z buraka, jabłka i gruszki (wyrób własny) (100g) | Zupa ogórkowa (seler) z ryżem (250ml) | Kotlety ruskie (mleko, jaja) z jogurtem greckim (mleko), marchewka z groszkiem (220g), kompot owocowy (100ml), banan (100g) |
Czwartek 14.09.2023 | Kasza manna (pszenica) (15g) na mleku (200ml), chleb pszenno – żytni (20g) z masłem (5g) (mleko), ser żółty (mleko) (15g), rzodkiewka (20g), herbata rooibos z cytryną (100ml) | Biszkopciki buraczane (mleko, jaja, pszenica) (wyrób własny) (30g) | Zupa brokułowa (seler) z ziemniakami i zieloną pietruszką (250ml) | Gulasz wieprzowy z warzywami (seler), kasza gryczana, kapusta kiszona (220g), kompot z czarnej porzeczki (100ml), arbuz (100g) |
Piątek 15.09.2023 | Lane kluski (pszenica, jaja) (15g) (pszenica) na mleku (200ml), chleb dyniowy (20g) (pszenica) z masłem (5g) (mleko), pasta z sera białego (20g) (mleko) z ogórkiem zielonym i koperkiem (20g), herbata brzoskwiniowa (100ml) | Budyń wiśniowy (mleko) (wyrób własny) (100g) | Zupa jarzynowa (seler) z kaszą jęczmienną (250ml) | Kulki rybno - warzywne (jaja) w sosie limonkowo - kokosowym, ziemniaki z koperkiem brokuł (220g), kompot malinowy (100ml), gruszka prażona (100g) |
Jadłospis tygodniowy może ulec zmianie z powodów technologicznych i przypadków losowych.
- Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.
- Dzieciom codziennie podawana jest woda źródlana niegazowana.
- Konsystencja posiłków jest dostosowana do indywidualnych potrzeb dzieci.
- Szczegóły jadłospisu dostępne są u intendenta.